Instytut Historii i Archiwistyki

Kontaktul. Bojarskiego 1, 87-100 Toruń
tel.: +48 56 611 3732
fax: +48 56 611 3775
e-mail: iha@umk.pl

Toruński Festiwal Smaków 2018

Zdjęcie ilustracyjne
Toruński Festiwal Smaków 2018 fot. nadesłane przez Organizatora

Zapraszamy na kolejną edycję Toruńskiego Festiwalu Smaków organizowanego w ramach Targów Wypoczynek 2018 (i współorganizowanego przez prof. Jarosława Dumanowskiego z naszego Instytutu), która będzie dotyczyć nowoczesności i tradycji w kuchni. Co tak naprawdę jest w naszym jedzeniu nowoczesne, a co tradycyjne? W jaki sposób to, co nowe wypiera stare oraz kiedy i jak się z tym łączy?

Toruński Festiwal Smaków. Stare i nowe. Tradycja i nowoczesność w kuchni polskiej odbędzie się w dniach 24-25 marca 2018 r. w Centrum Targowym "Park" (Szosa Bydgoska 3, Toruń).

 

Produkcja żywności jest dzisiaj częścią wielkiego, nowoczesnego przemysłu, wykorzystuje się w niej najnowsze osiągnięcia nauki. Masowa, przemysłowe wytwarzanie jedzenia sprawiło, że w naszym zakątku świata jest ono tanie, bezpieczne i dostępne dla wszystkich. Jednocześnie z sentymentem myślimy o jedzeniu z czasów naszego dzieciństwa, wzdychamy za utraconym smakiem wsi i wierzymy, że dawniej jedzenie było bardziej smaczne, naturalne i zdrowe.

Kucharze wykorzystują w kuchni najnowsze techniki i zdobycze nauki: gotują w próżni, używają ciekłego azotu do wyrabiania lodów, potrafią zrobić kawior z malin, jajko z oliwy oraz pianę z łososia. Jednocześnie szukają inspiracji u wiejskich gospodyń i sięgają do historii, poszukują „natury kuchni polskiej” (Wojciech Modest Amaro) i „łamią przepisy” (Karol Okrasa). O kulinarnych modach i tradycjach opowiedzą nam badacze z Centrum Dziedzictwa Kulinarnego UMK.

Gościem specjalnym tegorocznej edycji festiwalu będzie Karol Okrasa, który pokaże nam jak i po co łączyć w kuchni nowoczesność z tradycją. Odwiedzi nas także Grzegorz Łapanowski, prowadzący programu Top Chef i twórca akcji „Szkoła na widelcu”. Jak co roku odbędzie się konkurs kulinarny dla restauracji, prezydent Torunia i rektor UMK ugotują nam obiad oraz będziemy poznawać tajniki gastronomii molekularnej i porównywać ją z kuchnią tradycyjną.

W programie także pokazy kulinarne i opowieści o kuchni tradycyjnej oraz gastronomii molekularnej w wykonaniu kucharzy z Klubu Szefów Kuchni, organizacji zrzeszającej najlepszych kucharzy w Polsce, zajęcia dla dzieci na temat tradycyjnych i niezwykłych jajek wielkanocnych, cała seria degustacji i spotkań.

Zapraszamy na Toruński Festiwal Smaków i Targi Wypoczynek 2018!

prof. Jarosław Dumanowski (Centrum Dziedzictwa Kulinarnego WNH UMK)

https://www.facebook.com/events/275145166356208/?active_tab=about

 

Program

Sobota, 24 III 2018 r.

Hala targowa (parter):
10:30 Oficjalne otwarcie Targów.

Sala konferencyjna* - sala audytoryjna (I piętro):
*Ograniczona ilość miejsc, prosimy o przybycie z wyprzedzeniem.

11:00 prof. Jarosław Dumanowski, Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu, Otwarcie Toruńskiego Festiwalu Smaków 2018.
11:15 prof. Fabio Parasecoli, New York University, Food and authenticity: between history and inventing traditions (Jedzenie i autentyczność: między historią i wynajdywaniem tradycji), wykład w języku angielskim.
11:45 Konkurs kulinarny o Chochlę Prezydenta Miasta Torunia. Pokaz z degustacją.
13:45 Obiad prezydencko-rektorski. Degustacja potraw przygotowanych przez Prezydenta Miasta Torunia Michała Zaleskiego i rektora UMK, prof. Andrzeja Tretyna.
14:45 Pokaz kulinarny Karola Okrasy.
15:45 Gieno Mientkiewicz, Akademia Kulinarna Smolna 8 Food, Skarby polskiego serowarstwa.

Hala targowa (parter):
16:30 Wręczenie nagród dla uczestników konkursów o Chochlę Prezydenta Miasta Torunia, Grand Prix Targów Turystycznych Wypoczynek 2018 oraz Grand Prix Toruńskiego Festiwalu Smaków.

Warsztaty dla dzieci
Sala K-1 (I piętro):
14:00 Agnieszka Wieczorek, Renata Adamczyk-Nowak, Rzeżucha i jajka z pierników. Warsztaty wielkanocne dla dzieci.

Niedziela, 25 III 2018 r.

Sala konferencyjna - sala audytoryjna (I piętro):
12:00 Grzegorz Łapanowski, Kuchnia społecznie zaangażowana. O wyzwaniach współczesności.
12:30 Łukasz Konik, Klub Szefów Kuchni, Gęś, jaja i deser: kulinarne wariacje. Pokaz kulinarny.
13:30 Patryk Dziamski, Klub Szefów Kuchni, Najstarsze wielkopolskie przepisy kulinarne. Pokaz kulinarny.
14:30 Jarek Walczyk, Klub Szefów Kuchni, Dania z dziczyzny z najstarszej polskiej książki kucharskiej. Pokaz kulinarny.
15:30 Tomasz Deker, Klub Szefów Kuchni, Dawne desery w nowoczesnym wydaniu. Pokaz kulinarny.

Hala targowa/balkon przy wejściu na I piętro:
13:00 Pokaz kulinarny Michała Żulewskiego, szefa kuchni Bistro Klonowica w Toruniu.
14:00 Pokaz kulinarny Tomasza Weltera, trenera Reprezentacji Polski Kucharzy Wojskowych.

Na zewnątrz hali targowej
12:00-13:00 Rafał Bernatowicz, Restobar Ogień, Kuchnia ognia. Pokaz kulinarny.

Organizator Targów Turystycznych i Toruńskiego Festiwalu Smaków:
Spółka Urbitor Targi Toruńskie
Organizatorzy wydarzeń towarzyszących Toruńskiemu Festiwalowi Smaków:
Urząd Miasta Torunia
Centrum Dziedzictwa Kulinarnego UMK
Partner wydarzenia:
Klub Szefów Kuchni

pozostałe wiadomości